Så lockar du ditt med hår med plattång

En vanlig fråga våra frisörer får på salongen är hur man i hela fridens namn man gör lockar med en plattång. I detta inlägg ska vi lära ut tekniken hur man gör. Innan vi börjar måste vi påpeka med vikten av en ha en bra plattång.

1. Använd en bra plattång

Du kanske tänker att en billig plattång funkar lika bra som en dyr men sanningen är att en plattång av hög kvalité håller värmen konstant, vilket är viktigt om du ska få en lock som håller bra. Tänk dig själv när du börjar uppifrån och drar plattången neråt mot toppen så kommer locken inte bli regelbunden om plattången inte håller konstant samma värme. Det spelar alltså ingen roll hur varm plattången blir om den tappar värmen under stylingen. En bra plattång minskar även risken för hårslitage!

2. Preppa & sektionera håret

Är ditt hår ostyrigt och frissigt måste du börja med att föna håret med en paddelborste så du får ett jämnt utgångsläge. Använd värmeskydd för att skydda håret mot slitage. Det finns värmeskydd med stadga som är just till för att lockarna ska hålla bättre. Sektioniera därefter håret med hjälp av hårklämma. En lock kan ha ungefär bredd av två fingrar.

3. Börja locka

Börja från hårbotten och lägg slingan i plattången och tryck till. Vrid plattången sedan 180 grader och rör dig långsamt neråt mot toppen. Plattångens topp ska alltså vara riktad nere. Tryck inte för hårt, låt plattången göra jobbet. Lockarna närmast ansiktet kan du forma ifrån ansiktet. Variera gärna lockarna varannan mot och ifrån ansiktet. Rör inte locken medan den är varm. Har du en kortare frisyr kan du lämna topparna raka för en mer beach wave-look.

4. Definiera & fixera

När lockarna har svalnat kan du använda en bredtandad kam för att definiera lockarna för en mer naturlig look. Ta i lite serum om ditt hår är tjockt och lätt blir frissigt. Avsluta med en finish spray.

Vill du se en video på hur man lockar med plattång? Kolla då in denna video:

Foto: ghdhair.com

Plattänger

Värmeskydd

Verktyg